Tuesday, May 18, 2010

Belajar dari Semut...

Bismillah...

Lama jg x menulis dalam blog....hehehe...maklum la dh final exam...masa ber'blogging' perlu dikurangkan...

Baiklah...nak cerita skit pengalaman waktu exam ni.Tekanan melanda tp semester ni adalah ujian untuk aku.Teruji sgt2 sbb belajar last minute.Sblm ni prnh stdy last minute tp x la 2 hr sblm final br start study...huhuhu...xpe...amik pengajaran...Dalam tengah melayan emosi dan memikirkan balik nasib diri, aku melawat blog ust Pahrol sbb aku tau mesti ada cerita yang blh mengubat hati ini... dan kisah yg aku tertarik adalah belajar tawakkal daripada semut... kisahnya begini...

BELAJAR TAWAKKAL DRPD SANG SEMUT

Teringat pula cerita yg aku baca semalam dlm Buku tulisan Ustz Pahrol, Di mana DIA dihatiku? BELAJARLAH TAWAKAL DARIPADA SEMUT,cukup tertarik dgn cerita ni, teringin sgt dikongsi bersama,semoga memberi manfaat,

Kisahnya tentang komunikasi antara seekor semut dgn Nabi Sulaiman...
Suatu hari, Nabi Sulaiman bertanya kpd seekor semut tentang berapa byk mknn yg diperlukan untuk hidup dlm setahun. Semut menjawab, ia hanya perlukan mknn sebanyak sebiji butir gandum. Lalu Nabi Sulaiman memasukkan semut dlm sebuah botol dgn diletakkan gula sebesar sebutir gandum, kemudian mulut botol ditutup.

Cukup setahun, mulut botol dibuka, anehnya baginda dapati hanya separuh drpd sebiji butir gandum itu yg habis dimakan oleh semut.Nabi Sulaiman bertanya,mengapa begitu jadinya, sedangkan semut pernah cakap yg dia perlukan sebiji gandum untk setahun.

Dengar ya penjelasan sang semut,"jika di luar botol rezekiku dijamin sepenuhnya oleh Allah dan aku yakin ALLAH pasti akan mencukupkan rezekiku.Oleh itu aku xperlu risau. Tapi,bila dikurung manusia(Nabi Sulaiman), aku ambil langkah berjaga-jaga dan berjimat cermat krn xyakin dgn sifat prihatin manusia.Mana tahu kalau2 manusia terlupa lalu die terkurung lebih dari setahun?Apa yg akan jd padaku?

SO, moral of de story, belajarlah sifat tawakkal dan ihktiar dari semut,Bergantunglah hanya pada ALLAH dlm soal rezeki,jgn sekali-kali bergantung pd sesama makhluk.Allah jualah yg berhak menahan juga menurunkan rezeki kpd hambaNya.Contoh keadaan yg diberi dlm buku ini,kalau ada pihak yg kata, saya jamin, bekalan makanan dan simpanan minyak petrol utk sekian tahun,jgn terlalu yakin..kita tidak berhak utk mentadbir masa akan datang, itu semua ketentuan ALLAH,bertawakallah hanya kpd Allah dan ikhtiar dengan kudrat yg diberi..
 
Lps hbs ja baca post ni,aku termasuk satu blog yg komen dlm post ni...ada jg cite psl semut...
Semut ni bila jmp makanan x pernah amik sorg2...mesti dia panggil geng dia skali.Semut x penting diri sendiri. Jadi dia panggil kawan2 dia utk makan skali dgn dia...pastu satu lagi,semut ni bila jumpa mesti berlaga kepala. Kata penulis blog 2,semut ni bg salam.Logik jg, sbb itu cara semut berkomunikasi...

Kita refleks kembali kehidupan manusia skrg...Hidup dah macam dalam gua.Nak duduk sorg2.Nak kaya sorg2.Nak makan pun sorg2 bila duit byk la...Sedekah kpd org memerlukan xtau la bt ke x...tp itu la kita kena tgk semula.Betapa lemahnya masyarakat Islam zaman ini.Sesama sendiri pun blh bergaduh.Tiada langsung sifat toleransi, sifat bekerjasama dan sifat tolong menolong.Mana pergi semua sifat mahmudah ini aku pun x tau.Ni la kesan pengaruh budaya yang kita x tau puncanya tp ada di sekeliling kita...Sedarlah wahai sahabat yang kita diduga dengan pelbagai cabaran...Amiklah pengajaran dari semut dan kita amalkan.Moga satu ummah yang gemilang akan muncul mematahkan semua pihak yang sentiasa menindas...

Wallahualam...

1 comment:

  1. hi, you have nice blog.. u can view also mine..http://akoniwares.blogspot.com

    ReplyDelete